Povijest kluba

Jedriličarski klub «Maestral» osnovan je dana 21.06. 1966. godine. Na osnivačkoj Skupštini bili su prisutni : Franc Kos, Silvano Belušić, Miroslav Haber, ing.Pietro Budicin, Ivan Pamić, Ivan Švorinić, Anton Žic, Alfio Tonelli i Branko Stančić (Predstavnik jedriličarskog saveza Sjevernog Jadrana. Prvi predsjednik kluba bio je Franc Kos.

Od osnivanja pa sve do 1971. godine klub je imao malu aktivnost i organizitao je regate povodom Rovinjskih turističkih Fešta.
Dolaskom mladih u klub 1971 započinje se sa aktivnosti i 1973. godine sa napokon kupuju prva tri   optimista i započinje prvi organizirani tečaj jedrenja u Rovinju.

Klub od 1994. godine ima naziv JK-CV «Maestral ronhill», a   početkom 2011. godine vraća ime JK-.CV“Maestral”.
Početci rada kluba bili su u ruševnoj zgradi bivše klaonice, pa u kontejnerima u ACI marini da bi nakon saniranja zgrade ponovo krenuo s aktivnošću u svojim prostorima.

Klub je od osnivanja do danas klub je osposobio oko dvjesto mladih jedriličara koji danas brane boje kluba na regatama u zemlji i inostranstvu.

Klub je od osnivanja do danas pored uobičajenih klupskih regata za klase Krstaša i Optimista Organizirao i druga velika domaća i međunarodna prvenstva i to:
- 1979. godine Prvenstvo Hrvatske za velike klase (Fin, FD, 470 i Laser)
- 1980. godine Europsko juniorsko prvenstvo u klasi 470
- 1982. godine Prvenstvo Jugoslavije za velike klase (Fin, FD, 470 i Laser)
- 1998. godine Europsko prvenstvo u klasi Fun.
- 2008.  Prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist do 12 godina
- 2010. Otvoreno prvenstvo Hrvatske za prijelazne klase.

Već dvadeset i sedam godina zajedno sa LNI iz Pesara organiziramo međunarodnu regatu Pesaro, Rovinj,  Pesaro i osamnaest  godina regatu Chioggia, Rovinj, Chioggia sa Amici della vela iz Padove. Organiziramo regatu Sv. Eufemije i suorganizatori smo Istarske regate.

Naši jedriličari bili su dva puta pobjednici na regati Rimini, Krf, Rimini, osvojili su treće mjesto na prvenstvu Jugoslavije u klasi Kadet, prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske i Slovenije i više puta na prvenstvu Istarske županije, i puno ostalih nagrada i priznanja na raznim regatama za krstaše.Ove 2011. godine naš  predstavnik Antonio Poretti u Laseru 4.7 osvojio je 15. mjesto u svijetu u San Franciscu.

Ipak osnovna djelatnost kluba bila je prvenstveno u podučavanju mladih  u jedrenju i njihova regata u klasi Optimist održava se na dan Svete Fume,  na kojoj se okuplja stotinjak mladih jedriličara iz Hrvatske i Slovenije.  

Trenutno Klub ima 65 članova. U klubu djeluje Škola jedrenja, kadeti, mlađi junioru, juniori,  seniori rekreacije.

Pokroviteljstvo: http://www.rovinj.co

Više informacija
Jedriličarski klub "Maestral"

Kontakt info

A: Obala Vladimira Nazora bb
T: +385 (0)52 813 437
F: +385 (0)52 813 437
E: jk.maestral.rovinj@pu.t-com.hr